Osta Ventoline (evohaler, diskus)

Ventoline

Verkkoapteekki Tilaa nyt

Description

Mikä on Ventoline?

Ventoline on lääke, jota käytetään astman ja muiden hengitystieongelmien hoitoon. Se on ns. avaava astmalääke, joka rentouttaa keuhkoputkia ja helpottaa hengitystä. Vaikuttava aine Ventolinessa on salbutamoli, joka kuuluu lyhytvaikutteisiin beeta-2-agonisteihin. Ventoline auttaa astmaoireiden lievittämisessä sekä estää rasituksen aiheuttamia oireita. Se on tarkoitettu sekä aikuisille että lapsille.

Ventoline Evohaler ja Ventoline Diskus: kaksi annostelutapaa

Ventoline on saatavilla kahtena eri annostelumuotona: Evohaler ja Diskus. Evohaler on inhaloitava sumutin, joka annostelee lääkkeen hengitettäväksi. Diskus puolestaan on inhalaattori, joka sisältää lääkkeen jauheena ja joka annostellaan hengitettäväksi käyttämällä erityistä inhaloitavaa laitetta. Molemmat annostelumuodot ovat tehokkaita, mutta niiden käyttö eroaa hieman toisistaan. Lääkäri tai apteekkihenkilökunta neuvoo, kumpi annostelumuoto sopii parhaiten potilaan tarpeisiin.

Astmakohtaus: riskitekijät

Tekijä Kuvaus
Allergeenit Pölypunkit, lemmikkieläinten hilse, siitepöly ja homeet voivat laukaista astmakohtauksen.
Liikunta Intensiivinen liikunta voi aiheuttaa rasitusastman, erityisesti kylmässä ja kuivassa ilmassa.
Sääolosuhteet Äärimmäiset sääolosuhteet, kuten kylmä ilma, tuuli tai äkilliset säänmuutokset voivat laukaista astman oireita.
Hengitystieinfektiot Flunssa tai keuhkoputkentulehdus voivat pahentaa astmaa.
Tupakansavu Passiivinen tai aktiivinen tupakointi voi laukaista astmakohtauksen.
Stressi ja tunnekuohut Voimakkaat tunteet tai stressi voivat aiheuttaa hengitysteiden supistumista, mikä voi laukaista astmakohtauksen.
Tietyt lääkkeet Aspiriini ja muut tulehduskipulääkkeet sekä jotkut verenpainelääkkeet voivat aiheuttaa astman oireita joillakin ihmisillä.
Ilmansaasteet Autojen päästöt, savusumu ja jopa sisäilman saasteet voivat laukaista astmakohtauksen.
Ammatilliset altisteet Tietyt työperäiset altistukset kemikaaleille, pölyille tai kaasuille voivat aiheuttaa astman oireita.
Ruoka-aineallergiat Vaikka harvinaista, tietyt ruoka-aineet ja lisäaineet voivat laukaista astman oireita joillakin ihmisillä.

Käyttö ja annostus

Aikuisten ja lasten avointa astmalääkettä käyttävät aktiivisesti potilaat Suomessa ja muissa maissa. Se tehoaa sekä oireiden lievittämiseen että niiden (rasituksen tai muiden riskitekijöiden aiheuttamien) ennaltaehkäisyyn. Tätä lääkettä voidaan käyttää myös muiden lääkkeiden kanssa, mutta muista neuvotella lääkärin tai apteekkihenkilökunnan kanssa ennen käyttöä.

Ventolinen annostusohjeet

Ventolinen annostus vaihtelee potilaan iän, painon ja oireiden vakavuuden mukaan. Yleensä aikuisille suositellaan yhtä tai kahta annosta kerrallaan, ja annosten välisen ajan tulisi olla vähintään neljä tuntia. Lapsille annostus voi olla pienempi, ja se määräytyy yleensä lapsen painon perusteella. Tarkat annostusohjeet löytyvät lääkkeen pakkausselosteesta, ja niitä tulee noudattaa huolellisesti.

Ventolinin käyttö erityistilanteissa

Ventolin lapsen yskään

Jos lapsellasi on hengitystieongelman, kuten astman, aiheuttama yskä, lääke voi auttaa lievittämään oireita. Sitä ei kuitenkaan ole tarkoitettu flunssan aiheuttamaan yskään. Annostus lapselle riippuu yleensä lapsen painosta, joten noudata lääkärin tai apteekkihenkilökunnan ohjeita huolellisesti.

Ventolin raskauden aikana

Salbutamolia voidaan käyttää raskauden aikana, jos lääkäri katsoo sen tarpeelliseksi. Sen käytöstä raskauden aikana on kuitenkin aina keskusteltava lääkärin kanssa ennen käytön aloittamista tai jatkamista. Lääkettä voidaan käyttää myös imetyksen aikana, mutta tästä on keskusteltava lääkärin kanssa.

Ventolinen haittavaikutukset

Yleiset haittavaikutukset

Ventolinen yleisiä haittavaikutuksia ovat:

  1. Päänsärky
  2. Huimaus
  3. Vapina
  4. Sydämentykytys
  5. Suun kuivuminen

Nämä haittavaikutukset ovat yleensä lieviä ja menevät ohi itsestään. Jos haittavaikutukset kuitenkin jatkuvat tai pahenevat, ota yhteys lääkäriin.

Harvinaiset haittavaikutukset

Harvinaisempia haittavaikutuksia ovat esimerkiksi:

  1. Allergiset reaktiot, kuten ihottuma, kutina tai nokkosihottuma
  2. Hengitysvaikeudet
  3. Rintakipu
  4. Verenpaineen lasku

Mikäli koet jonkin näistä harvinaisemmista haittavaikutuksista, ota välittömästi yhteys lääkäriin.

Ventolinen yliannostus

Ventolinen yliannostus voi aiheuttaa vakavia oireita, kuten sydämentykytystä, voimakasta vapinaa tai pahoinvointia. Jos epäilet yliannostusta, ota heti yhteys lääkäriin tai myrkytystietokeskukseen.

Ventolinen hankkiminen

Ventolinen hinta

Ventolinen hinta voi vaihdella apteekista ja maasta riippuen. Vertailemalla eri apteekkien ja verkkokauppojen hintoja voit löytää edullisimman vaihtoehdon.

Ventolinen osta verkossa

Ventolinea voi ostaa sekä fyysisistä apteekeista että verkkokaupoista. Kun ostat lääkkeen verkosta, varmista, että kyseessä on luotettava ja laillinen toimija. Tarkista esimerkiksi apteekin tunnistetiedot ja asiakaspalautteet ennen kuin teet ostoksen.

Ostaminen reseptillä tai ilman reseptiä

Lääkettä voi ostaa laillisesti ja turvallisesti vain reseptillä. Tälle säännölle ei ole vaihtoehtoja. Verkkokaupasta tilatessasi voit kuitenkin valita, ettei sinulla ole reseptiä eikä sinun tarvitse mennä lääkäriin. Saat konsultaation etänä suoraan tilauksen yhteydessä. Jos sinulla on indikaatioita hoitoon, lääkäri antaa verkkomääräyksen, joka on oikeusperusta ostoksille nopealla toimituksella.

Vertailu muihin lääkkeisiin

Salbutamoli vs. Budesonidi

Salbutamoli, joka tunnetaan myös nimellä Albuteroli, on keuhkoputkia laajentava lääke, joka lievittää astmaoireita nopeasti rentouttamalla hengitysteiden lihaksia ja lisäämällä ilmavirtaa keuhkoihin. Sitä käytetään yleensä tarpeen mukaan.

Budesonidi puolestaan on kortikosteroidi, joka vähentää tulehdusta keuhkoissa. Se on ennaltaehkäisevä lääkitys, joka on tarkoitettu säännölliseen käyttöön, ei akuuttien oireiden lievittämiseen. Sen vaikutus kestää kauemmin kuin salbutamolin, mutta sillä saadaan astmaoireet hallintaan pidemmällä aikavälillä.

Salbutamoli vs. Montelukasti

Montelukasti on leukotrieenireseptoriantagonisti. Se estää leukotrieenien, elimistössä olevien aineiden, jotka aiheuttavat tulehdusta ja supistumista keuhkoissa sekä limanerityksen lisääntymistä, toimintaa. Se on päivittäinen, ennaltaehkäisevä lääkitys, eikä sitä tyypillisesti käytetä välittömään helpotukseen kuten salbutamolia.

Salbutamoli toimii nopeasti avaten hengitysteitä, mutta Montelukast vaikuttaa pidemmän ajan kuluessa ehkäisten astmakohtauksia. Se voi myös auttaa allergiseen nuhaan, mitä hyötyä Salbutamoli ei tarjoa.

Salbutamoli vs. Teofylliini

Teofylliini on keuhkoputkia laajentava aine kuten salbutamoli, mutta se toimii eri tavalla. Se rentouttaa ja avaa keuhkojen hengityskanavia, mikä helpottaa hengittämistä. Sitä käytetään säännöllisesti päivittäin astman oireiden hallitsemiseksi ja astmakohtausten ehkäisemiseksi.

Vaikka sekä salbutamoli että teofylliini pyrkivät rentouttamaan hengitysteitä, teofylliiniä otetaan säännöllisesti hengitysteiden pitämiseksi auki ja oireiden ehkäisemiseksi, kun taas salbutamolia käytetään yleensä nopeaan lievitykseen oireiden ilmaantuessa.

FAQ

Onko Ventoline sopiva pitkäaikaiseen käyttöön?

Ventolinea voidaan käyttää pitkäaikaisesti astman ja muiden hengitystieongelmien hoitoon, kunhan annostusta noudatetaan ohjeiden mukaan. Lääkärin kanssa tulee kuitenkin säännöllisesti arvioida lääkityksen tarvetta ja mahdollisia haittavaikutuksia.

Voiko Ventolinea käyttää yhdessä muiden lääkkeiden kanssa?

Ventolinia voidaan usein käyttää yhdessä muiden lääkkeiden kanssa, mutta on aina suositeltavaa keskustella lääkärin tai apteekkihenkilökunnan kanssa ennen uusien lääkkeiden käyttöä. Salbutamoli on monimutkainen aine, jolla voi olla yhteisvaikutuksia muiden lääkkeiden vaikuttavien aineiden kanssa.

Miten Ventoline eroaa muista avaavista astmalääkkeistä?

Ventoline kuuluu lyhytvaikutteisiin beeta-2-agonisteihin, ja sen vaikuttava aine on salbutamoli. Se eroaa muista avaavista astmalääkkeistä vaikuttavan aineen ja toimintamekanismin perusteella. Lääkäri voi auttaa valitsemaan sopivan lääkkeen potilaan tarpeisiin.

Kuinka nopeasti Ventoline vaikuttaa astmaoireisiin?

Ventoline vaikuttaa nopeasti, ja sen teho alkaa yleensä tuntua muutaman minuutin kuluessa inhalaation jälkeen. Vaikutus kestää noin 4-6 tuntia.

Onko Ventoline turvallinen raskauden ja imetyksen aikana?

Ventolinea voidaan käyttää raskauden ja imetyksen aikana, mutta lääkärin kanssa tulee aina keskustella ennen lääkkeen käytön aloittamista tai jatkamista näiden aikana.

Mitä tehdä, jos unohdan ottaa Ventolinen annoksen?

Jos unohdat ottaa Ventolinen annoksen, ota se heti, kun muistat. Jos on kuitenkin melkein aika seuraavalle annokselle, jätä unohtunut annos väliin ja ota seuraava annos tavalliseen aikaan. Älä ota kahta annosta kerralla korvataksesi unohtuneen annoksen.