Osta Emla netissä

Emla

50 mg/g, 25; 30 g

Verkkoapteekki Tilaa nyt

Description

Emla-lääkkeen yleiskatsaus

Mikä on Emla?

Emla on paikallispuudutteena käytettävä lääke, joka sisältää lidokaiinia ja prilokaiinia. Se on saatavilla voiteena ja laastarina. Emlaa käytetään lievittämään kipua esimerkiksi ennen pistoksia, verinäytteenottoa tai pieniä kirurgisia toimenpiteitä. Voide ja laastari puuduttavat hoidettavan alueen ihon ja estävät kivun tunteen.

Emla-voide ja Emla-laastari

Emla on saatavilla kahtena eri muotona: voiteena ja laastarina. Emla-voide on yleisin muoto ja sopii useimpiin käyttötarkoituksiin. Emla-laastari on kätevä vaihtoehto silloin, kun puudutettava alue on pieni ja selkeästi rajattu.

Emla-emulsiovoide

Emla-emulsiovoide on toinen saatavilla oleva muoto. Se on vähemmän rasvainen ja imeytyy nopeammin ihoon kuin tavallinen voide. Emulsiovoide sopii erityisesti alueille, joilla iho on ohut ja herkkä.

Emlan käyttö ja sovellukset

Käyttötarkoitukset ja annostus

Emlaa käytetään paikallispuudutteena erilaisissa tilanteissa, kuten:

 • Verinäytteenotto
 • Rokotukset
 • Pienet kirurgiset toimenpiteet
 • Ihon lävistykset

Annostus riippuu puudutettavan alueen koosta ja käyttötarkoituksesta. Lääkäri tai hoitaja määrää sopivan annoksen ja ohjeistaa Emlan käytössä.

Emla ja tatuoinnit

Emla-voidetta voidaan käyttää lievittämään kipua tatuointiprosessin aikana. Voidetta levitetään tatuointialueelle ennen toimenpidettä, ja se auttaa puuduttamaan ihon. Kuitenkin Emlan käyttö tatuointien kanssa kannattaa keskustella tatuointiliikkeen kanssa, sillä joissakin tapauksissa voiteen käyttö voi vaikuttaa tatuoinnin lopputulokseen.

Emla ja hammashoito

Emlaa voidaan käyttää myös hammashoidossa esimerkiksi ikenien puuduttamiseen ennen pistoksia tai hammaskiven poistoa. Hammaslääkäri tai suuhygienisti määrää sopivan annoksen ja antaa ohjeet Emlan käytöstä.

Emla ja ihonhoito

Emla-voidetta voidaan käyttää ihonhoitotoimenpiteissä, kuten laserhoidoissa tai ihon neulauksessa. Estetiikan ammattilainen määrää sopivan annoksen ja ohjeistaa Emlan käytössä.

Emla 25 mg ja 30 mg

Emla-voide on saatavilla kahdessa eri vahvuudessa: 25 mg ja 30 mg. Näissä valmisteissa lidokaiinin ja prilokaiinin pitoisuudet ovat erilaiset. Lääkäri määrää sopivan vahvuuden potilaan tarpeiden mukaan.

Käyttöohjeet

Emla-voidetta tai -laastaria käytettäessä tulee noudattaa seuraavia ohjeita:

 1. Pese ja kuivaa hoidettava alue huolellisesti ennen Emlan levittämistä.
 2. Levitä Emla-voidetta ohjeen mukaan tasainen kerros hoidettavalle alueelle.
 3. Peitä voide muovikelmulla tai käytä Emla-laastaria, joka on valmiiksi pakattu kelmun sisään.
 4. Anna Emlan vaikuttaa ohjeen mukaan, yleensä 30 minuutista 2 tuntiin riippuen hoidettavasta alueesta ja toimenpiteestä.
 5. Poista kelmu tai laastari ja pyyhi ylimääräinen voide pois ennen toimenpidettä.

Emla-lääkkeen ostaminen ja hinta

Emlan hinta apteekissa

Emlan hinta voi vaihdella sen muodon (voide tai laastari) ja pakkauksen koon mukaan. Hinnat voivat erota apteekkien ja maiden välillä. Suomessa Emla-voide on suhteellisen edullinen, kun taas Emla-laastarit ovat myös kohtuullisen hintaisia per pakkaus. Tarkista ajantasainen hintatieto omasta apteekistasi tai verkkoapteekista. Kokonaiskustannukset, jotka sisältävät toimituksen ja lääkärin neuvonnan, ovat hieman korkeammat, mutta tarjoavat silti hyvän vastineen rahalle etälääkäripalvelun ansiosta.

Emlan ostaminen verkosta

Emla on reseptilääke, joten sen ostaminen edellyttää lääkärin määräystä. Lääkettä voi ostaa apteekeista tai verkkoapteekeista. On tärkeää, että ostat lääkkeen luotettavasta lähteestä ja varmistat, että saat oikean annoksen ja tuotteen. Verkkoapteekit voivat tarjota toimituspalveluja kotiin tai valitsemaasi noutopisteeseen.

Emlan sivuvaikutukset ja alkoholi

Mahdolliset sivuvaikutukset

Haittavaikutus Yleisyys Kuvaus
Ihoreaktiot Yleinen Ihon punoitus, turvotus, kuumotus tai pistely levityskohdassa.
Kutina Yleinen Käyttöalueen kutina voi esiintyä, mutta se on yleensä lievää ja ohimenevää.
Paikallinen kipu Yleinen Joillakin potilailla saattaa esiintyä lievää kipua levityskohdassa.
Huimaus Harvinainen Jotkut potilaat saattavat kokea huimausta tai pyörrytystä paikallispuudutteen käytön yhteydessä.
Allergiset reaktiot Harvinainen Lidokaiinin ja prilokaiinin aiheuttamat allergiset reaktiot ovat harvinaisia. Oireita voivat olla ihottuma, nokkosihottuma, kutina, hengitysvaikeudet, rintakipu tai epäsäännöllinen syke. Hakeudu lääkärin hoitoon, jos epäilet allergista reaktiota.
Metemoglobinemian kehittyminen Harvinainen Vaikka erittäin harvinaista, paikallispuudute voi aiheuttaa metemoglobinemian, joka on veren epänormaali tila, jossa hemoglobiinin kyky sitoa happea heikkenee. Tämä voi johtaa kudosten hapenpuutteeseen ja aiheuttaa vakavia oireita, kuten sinertävät huulet ja iho.

Nämä sivuvaikutukset ovat yleensä lieviä ja häviävät nopeasti. Jos sivuvaikutukset ovat vakavia tai pitkäkestoisia, ota yhteys lääkäriin.

Emla ja alkoholi

Emlan ja alkoholin yhteisvaikutuksista ei ole tarkkaa tietoa. Kuitenkin, koska alkoholi voi vaikuttaa veren hyytymiseen ja lisätä verenvuotoriskiä, on suositeltavaa välttää alkoholin käyttöä ennen ja jälkeen toimenpiteen, jossa Emlaa käytetään.

Emla-kokemuksia

Potilaiden ja ammattilaisten kokemuksia

Emla on saanut positiivisia arvioita sekä potilailta että terveydenhuollon ammattilaisilta. Potilaat kuvaavat Emlan käyttökokemuksen mukavaksi ja tehokkaaksi kivunlievitykseksi erilaisissa toimenpiteissä. Ammattilaiset arvostavat Emlan helppokäyttöisyyttä ja nopeaa vaikutusta, mikä helpottaa toimenpiteitä ja vähentää potilaiden stressiä.

Emlan käytön vasta-aiheet ja varoitukset

Vaikka Emla on turvallinen ja tehokas lääke, sen käyttöön liittyy joitakin vasta-aiheita ja varotoimenpiteitä:

Vasta-aiheet

Emlaa ei tule käyttää, jos:

 • Olet allerginen lidokaiinille, prilokaiinille tai jollekin muulle Emlan ainesosalle
 • Sinulla on diagnosoitu methemoglobinemia, harvinainen veren häiriö

Varoitukset

Emlan käyttöön liittyy joitakin varotoimenpiteitä, kuten:

 • Emlaa ei tule levittää haavoihin, limakalvoille tai silmiin
 • Emlan käyttöä tulee välttää alueilla, joilla iho on erityisen herkkä tai ohut
 • Emla-voidetta ei tule käyttää suurilla ihoalueilla, ellei lääkäri ole toisin määrännyt

Emlan vaikutuksen tehostaminen ja yhdistäminen muiden kivunlievityskeinojen kanssa

Emlaa voidaan käyttää yhdessä muiden kivunlievityskeinojen kanssa, jotta saavutetaan optimaalinen kivunhallinta. Tässä joitakin esimerkkejä:

Emla ja kylmähoito

Kylmähoito, kuten kylmäpussit tai jää, voi auttaa vähentämään turvotusta ja kipua. Emlan ja kylmähoidon yhdistäminen voi tehostaa kivunlievitystä ja vähentää toimenpiteen aiheuttamaa epämukavuutta entisestään.

Emla ja tulehduskipulääkkeet

Emlan yhdistäminen tulehduskipulääkkeiden, kuten ibuprofeenin tai naprokseenin, kanssa voi tarjota lisäkivunlievitystä. Kuitenkin on tärkeää keskustella lääkärin kanssa ennen tulehduskipulääkkeiden ja Emlan samanaikaista käyttöä, jotta voidaan välttää mahdolliset haittavaikutukset ja yhteisvaikutukset.

Emla ja rentoutusharjoitukset

Rentoutusharjoitukset, kuten syvä hengitys tai meditaatio, voivat auttaa lievittämään jännitystä ja kipua toimenpiteen aikana. Emlan ja rentoutusharjoitusten yhdistäminen voi auttaa potilasta pysymään rauhallisempana ja vähentää kivun tunnetta.

On tärkeää muistaa, että Emla on vain yksi osa kivunhallinnan kokonaisuutta. Lääkärisi tai terveydenhuollon ammattilainen voi ohjeistaa sinua sopivista kivunlievitysmenetelmistä ja -yhdistelmistä, jotka sopivat parhaiten sinun tilanteeseesi.

Usein kysytyt kysymykset Emlasta

Miten paikallispuudute eroaa voiteista ja laastareista?

Paikallispuudute on saatavilla sekä voiteena että laastarina. Voide levitetään iholle ja peitetään muovikelmulla, kun taas laastari on valmiiksi pakattu kelmun sisään ja kiinnitetään suoraan iholle. Valinta riippuu käyttötarkoituksesta ja potilaan yksilöllisistä tarpeista.

Onko paikallispuudute reseptilääke vai itsehoitolääke?

Kyseinen paikallispuudute on reseptilääke, joten sen ostaminen edellyttää lääkärin määräystä. Lääkäri arvioi potilaan tarpeet ja määrää sopivan vahvuuden ja annoksen.

Voinko käyttää paikallispuudutetta lasten kanssa?

Kyseistä paikallispuudutetta voidaan käyttää myös lasten kivunlievitykseen, mutta annostus ja käyttöohjeet eroavat aikuisista. Lasten kohdalla lääkärin ohjeita tulee noudattaa erityisen huolellisesti.

Kuinka kauan paikallispuudutteen vaikutus kestää?

Paikallispuudutteen vaikutusaika riippuu käyttötarkoituksesta ja annoksesta. Yleensä vaikutus alkaa noin 30 minuutin kuluttua levittämisestä ja kestää 1–2 tuntia.

Voiko paikallispuudute aiheuttaa allergisia reaktioita?

Paikallispuudutteen vaikuttavat aineet, lidokaiini ja prilokaiini, voivat harvinaisissa tapauksissa aiheuttaa allergisia reaktioita. Jos sinulla on aiemmin ollut allergisia reaktioita paikallispuudutteille tai jollekin lääkkeen ainesosalle, keskustele lääkärin kanssa ennen käyttöä.

Voinko käyttää paikallispuudutetta yhdynnän keston pidentämiseen?

Paikallispuudutetta, joka sisältää lidokaiinia ja prilokaiinia, on joskus käytetty herkkyyden vähentämiseen ja ennenaikaisen siemensyöksyn hallintaan, mikä voi pidentää yhdynnän kestoa. Kuitenkin paikallispuudutteen käyttöä tähän tarkoitukseen tulisi harkita huolellisesti, ja se kannattaa tehdä vain lääkärin suosituksesta. On myös tärkeää huomata, että paikallispuudutteen käyttö voi vähentää sekä miehen että naisen tuntemaa nautintoa yhdynnän aikana.

Mitkä ovat merkit, jotka viittaavat yksilön suvaitsemattomuuteen paikallispuudutetta kohtaan?

Jos henkilö ei siedä paikallispuudutetta, joka sisältää lidokaiinia ja prilokaiinia, hän saattaa kokea allergisia tai yliherkkyysreaktioita. Tällaisia oireita voivat olla:

 • ihottuma tai nokkosihottuma
 • kutina
 • punoitus tai turvotus levityskohdassa
 • hengitysvaikeudet, kuten hengenahdistus tai hengityksen vinkuminen
 • huimaus tai pyörrytys
 • rintakipu tai epäsäännöllinen syke

Miten paikallispuudutetta säilytetään?

Paikallispuudute tulee säilyttää alkuperäisessä pakkauksessaan, suojattuna valolta ja kosteudelta. Säilytä lääke huoneenlämmössä, alle 25 °C lämpötilassa, ja poissa lasten ulottuvilta. Tarkista pakkauksesta viimeinen käyttöpäivämäärä ennen käyttöä.